ihmisiä Istanbulissa.

Turkki on hämmästyttävä poikkeus koronakartalla

Olen Istanbulin lentokentällä matkalla Suomeen vietettyäni 10 päivää Istanbulissa. Täkäläiset ystäväni kehottavat varovaisuuteen, olenhan matkustamassa maahan, jossa korona on lähtenyt leviämään, toisin kuin Turkissa. Turkissa on virallisten tietojen mukaan edelleen vain yksi todettu tartunta. Tämä tuntuu uskomattomalta, kun ottaa huomioon Turkish Airlinesin maailmanlaajuisen verkostona ja Istanbulin lentokentän 5 miljoonaa kuukausittaista matkustajaa. Pikaisen arvion mukaan alle kymmenesosa Istanbulin uudelta kentältä lähtevistä lennoista on peruutettu – peruutuksia oli kohteisiin kuten Teheran, Milano, Rooma, Erbil ja Medina.

Kriittisimmät ystäväni pitävät virallista totuutta mahdottomana, mutta suurin osa turkkilaisista tuntuu uskovan siihen. Tilanteessa korostuu Turkin valtion ylivertaisuus: ”Voi niitä italialaisraukkoja, kun he eivät ryhtyneet ajoissa toimiin.”

Turkissa todella ryhdyttiin aikaisessa vaiheessa torjumaan viirusta. Lentokentille ilmestyivät lämpökamerat ja julkisia tiloja ja liikennevälineitä desinfioidaan ahkerasti. Televisio ja Twitter ovat täynnä kuvia suojapukuisista työmiehistä tuhtien sumuttimien varsissa. Eilen Turkissa vedettiin herne nenään, kun New York Times käytti Istanbulin moskeijoiden desinfioinnista otettuja kuvia kuvittaakseen uutista Trumpin lentokielloista. Turkki ei nimittäin ole kiellettyjen lähtömaiden joukossa.

Nyt Turkissa on todettu ensimmäinen tartunta, ja presidentin palatsissa järjestettiin yli viisituntinen kokous, jossa päätettiin turvatoimista: Koulujen kevätloma siirrettiin alkamaan maanantaina, viikkoa suunniteltua aiemmin. Loman jälkeen opetusta jatketaan etänä. Tarvittaessa apuun otetaan valtiolliset TV-kanavat. Yliopistot jäivät myös aikaiselle kevätlomalle, kolmeksi viikoksi. Valtion virkamiehet saavat matkustaa ulkomaille vain luvalla ja kansalaisia kehotetaan välttämään matkustamista. Urheilutapahtumat järjestetään ilman yleisöä huhtikuun loppuun saakka.

Jopa oppositiotoimittajat ovat kehuneet Turkin terveysministeriä hyvästä tiedottamisesta. Media ja kansa on pidetty hyvin ajan tasalla, mikä ei siis Turkissa ole lainkaan itsestään selvää. Sisäinen tiedotus ei ilmeisesti ole ollut yhtä tasokasta, sillä lääkärit ja sairaanhoitajat ovat tulleet julkisuuteen pyytäen lisää tietoa hätäsuunnitelmista.

Turkkilaiset ovat toistaiseksi olleet melko rauhallisia, vaikka hamstraamiseen on uutisten mukaan sorruttu täälläkin: vessapaperi, makaronit ja säilykkeet ovat kuulemma loppuneet hyllyistä täälläkin. Vessapaperi ihmetyttää erityisesti, sillä luulin suuren osan turkkilaisista turvautuvan yhä perinteiseen vesipesuun. Pienessä lähimarketissani en ole nähnyt kuin yhden hamstraajan, ja sitruunacolognea lukuun ottamatta kaikkea oli hyvin tarjolla. Sitruunacolognea siis käytetään Turkissa perinteisesti käsien puhdistukseen. Katukuvassa hengityssuojaimia ja kumihanskoja näkyy jonkin verran. Ainakin eilen kaupungilla oli kuitenkin vielä vilkasta. Istanbulin kaupunki tosin kertoi julkisten liikennevälineiden käytön vähentyneen 10 prosentilla viimeisen kolmen päivän aikana.

Terveydenhuoltojärjestelmän uudistaminen on ollut yksi valtapuolue AKP:n onnistumisista. Epidemiasta on kuitenkin joka tapauksessa Turkille valtavasti haittaa: Turkin talous on heikoissa kantimissa, ja maalle tärkeä matkailuala hiljenee täysin epidemian myötä.Anu Leinonen, 13 maaliskuuta 2020

,


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
EmailKommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.