Kirjoittajat

Sylvia Akar

Sylvia Akar on islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Toni Alaranta

Toni Alaranta on Turkin historiaan perehtynyt valtiotieteiden tohtori.

Orwa Al Abdulla

Orwa al Abdulla

Sini Al-Fraidawi

Sini al-Fraidawi

Sini al-Fraidawi on teologian ja Lähi-idän tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Hussein al-Taee

Hussein al-Taee

Hussein al-Taee on suomalais-irakilainen rauhanvälittäjä, joka työskentelee konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) neuvonantajana.

Airin Bahmani

Airin Bahmani

Airin Bahmani on ilmastonmuutokseen sekä Lähi-idän aseellisiin konflikteihin ja alueen poliittisiin, taloudellisiin ja ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunut aluetutkija ja tietokirjailija. Bahmani on työskennellyt Irakissa, Iranissa, Turkissa, Libanonissa sekä Israelissa ja Miehitetyillä palestiinalaisalueilla. 

Laleh Golamrej Eliasi

Laleh Golamrej Eliasi

Laleh Golamrej Eliasi on sosiaalitieteiden väitöskirjatutkija. Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat afgaaninaiset, pakolaiset ja perheväkivalta.Tytti Erästö

Tytti Erästö

Tytti Erästö (YTT) toimii tutkijana rauhantutkimuskeskus SIPRI:ssä (Stockholm International Peace Research Institute). Aiemmin hän on työskennellyt ydinaseriisuntaan keskittyvässä Ploughshares Fund -säätiössä Washingtonissa ja Harvardin yliopiston Belfer-keskuksessa.

Simon Elo kirjoittajakuva.

Simon Elo

Simon Elo on valtiotieteiden maisteriohjelman (Turun yliopisto) opiskelija joka on erikoistunut kansainvälisiin suhteisiin ja Lähi-itään. Hän osallistui Suomen Lähi-idän instituutin Turkki-aiheiselle kurssille ja opintomatkalle syksyllä 2021.

Omar Fasolah kirjoittajakuva.

Omar Fasolah

Omar Fasolah on Euroopan ja Lähi-idän vuorovaikutukseen keskittynyt maisteriopiskelija Helsingin yliopistosta.

Hakim al Husbanin kirjoittajakuva.

Abdel Hakim al Husban

Dr. Abdel Hakim Al Husban on sosiaaliantropologian professori Yarmukin yliopistossa Irbidissä, Jordaniassa. Hän suoritti tohtoriopintonsa Ranskassa ja on tutkimuksessaan keskittynyt Jordanian antropologiaan. Al Husbanin kirjoittaa myös säännöllisesti jordanialaisiin ja muun arabimaailman sanomalehtiin.

Kaisa Hemmingin kirjoittajakuva.

Kaisa Hemminki

Kaisa Hemminki on teologian maisteri ja Suomen Lähi-idän instituutin syksyn 2020 harjoittelija.

Tiina Hyyppä kirjoittajakuva

Tiina Hyyppä

Tiina Hyyppä on tohtoriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii väitöskirjassaan paikallisneuvostoja ja kapinallishallintoja Syyrian sodassa

Mariette Hägglundin kirjoittajakuva.

Mariette Hägglund

Mariette Hägglund työskentelee tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Lähi-idän turvallisuuskysymyksiin, erityisesti Iranin ja Irakin sisä- ja ulkopolitiikkaan ja puolisotilaallisiin toimijoihin sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Hänellä on rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteritutkinto Tampereen yliopistosta.

Jutta Jokirannan kirjoittajakuva.

Jutta Jokiranta

Jutta Jokiranta on Helsingin yliopistossa Vanhan testamentin ja lähialojen tutkimuksen professori, joka on tutkinut Qumranin tekstejä yli 20 vuotta. Jokiranta on myös FIMEn hallituksen jäsen.

Mikko Jorosen kirjoittajakuva.

Mikko Joronen

Mikko Joronen on Akatemiatutkija (Tampereen yliopisto) sekä poliittisen maantieteen dosentti (Turun yliopisto). Hänen nykyinen tutkimusprojektinsa tarkastelee prekaarisuuden politiikkaa ja arjen vastarintaa miehitetyllä Länsirannalla.

Hannu Juusolan kirjoittajakuva.

Hannu Juusola

Hannu Juusola on Helsingin yliopiston professori Lähi-idän tutkimuksessa, Suomen Lähi-idän instituutin entinen johtaja ja instituutin säätiön puheenjohtaja.

Bruno Jäntti kirjoittajakuva.

Bruno Jäntti

Bruno Jäntti on yhteiskuntatieteilijä ja kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. Jäntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla Lähi-idän sota-alueilla ja kirjoittanut Lähi-idän politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.

Niko Järvi kirjoittajakuva.

Niko Järvi

Niko Järvi on Turkkiin erikoistunut teologian maisteri. Häntä kiinnostavat erityisesti Turkin kirjallisuus ja kulttuuri sekä uskonnon ja politiikan väliset suhteet.

Default image.

Nina Järvenkylä

Nina Järvenkylä on toimittaja ja tietokirjailija, joka perehtynyt erityisesti Irakiin ja Ukrainaan. Viimeisin kirja Riivattu maa kertoo Irakin nykytilanteesta.

Agneta Kallströmin kirjoittajakuva.

Agneta Kallström

Agneta Kallström (FM) on valmistunut Helsingin yliopistosta modernin Lähi-idän tutkimuksesta. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopiston terveystieteelliseen tiedekuntaan Syyrian konfliktin vaikutuksesta maan terveydenhuoltoon.

Ella Kaplas kirjoittajakuva.

Ella Kaplas

Ella Kaplas (FM) työskenteli Suomen Lähi-idän instituutin säätiössä hallinnon ja viestinnän assistenttina. Hän on perehtynyt konflikteihin ja aseellisiin ryhmiin Lähi-idän alueella.

Saana Keskitalo kirjoittajakuva.

Saana Keskitalo

Saana Keskitalo työskentelee projektipäällikkönä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikössä. Hänellä on kymmenen vuoden kokemus dialogiprosesseista, mukaan lukien Libyassa, Palestiinassa, Irakissa, sekä alueellisesti.

Ari Kerkkänen kirjoittajakuva.

Ari Kerkkänen

Ari Kerkkänen (FT) toimi Suomen Lähi-idän instituutin johtajana vuosina 2011-2014. Hän on kirjoittanut teokset ”Syyria: Synnystä sisällissotaan” (Like 2017) ja ”Syyria ja Lähi-itä: Havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta” (Like 2015).

Sirkku Kivistön kirjoittajakuva.

Sirkku Kivistö

Sirkku Kivistö on Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n (PSV) vapaaehtoinen hankekoordinaattori. PSV tekee yhteistyötä palestiinalaisen Beit Atfal Assumoud -järjestön kanssa perheiden mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Asiantuntemusalue on terveyspsykologia.

Joona Koiranen kirjoittajakuva.

Joona Koiranen

Joona Koiranen on väitöskirjatutkija, joka on erikoistunut postkolonialistiseen tieteiskirjallisuuteen ja tulevaisuusfiktioon.

Johanna Korhonen kirjoittajakuva.

Johanna Korhonen

Johanna Korhonen (FM) on valmistunut modernin Lähi-idän tutkimuksesta ja työskennellyt muun muassa Pohjois-Irakissa kansainvälisessä avustusjärjestössä.

Charlotta Lahnalahti kirjoittajakuva

Charlotta Lahnalahti

Charlotta Lahnalahti valmistui kriisin- ja turvallisuudenhallinnan maisteriksi (MSc) Leidenin yliopistosta. Hänen tutkimusprojektinsa käsitteli ympäristöperäistä maahanmuuttoa suomen turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Charlotta toimii tutkimusavustajana Internal Displacement Monitoring Centressa.

Anu Leinonen kirjoittajakuva.

Anu Leinonen

Anu Leinonen on Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies, joka on seurannut Turkkia vuodesta 1995 lähtien.

Liisa Liimatainen kirjoittajakuva.

Liisa Liimatainen

Liisa Liimatainen on Roomassa asuva entinen MTV:n ja Yleisradion toimittaja, joka on seurannut Lähi-itää jo pitkään. Hän on julkaissut kirjat Iranista (2009) ja Saudi-Arabiasta (2013).

Mari Luomi kirjoittajakuva.

Mari Luomi

Mari Luomi (PhD) johtaa energia- ja ilmastopolitiikan tutkimusohjelmaa Emirates Diplomatic Academyssä Abu Dhabissa.

Karim Maiche kirjoittajakuva.

Karim Maïche

Karim Maiche työskentelee tutkijana Tampereen yliopistossa. Hän kirjoitti väitöskirjansa Algerian itsenäisestä ammattiyhdistysliikkeestä.

Joonas Maristo kirjoittajakuva.

Joonas Maristo

Joonas Maristo on Iranin historiaan ja nyky-yhteiskuntaan perehtynyt filosofian tohtori.

Iida Markkanen kirjoittajakuva.

Iida Markkanen

Iida Markkanen opiskelee alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa.

Hannu Mäntyvaara kirjoittajakuva.

Hannu Mäntyvaara

Hannu Mäntyvaara toimi Suomen suurlähettiläänä Kairossa 2002-2005. Pitkän uransa aikana hän on päässyt seuraamaan läheltä Egyptin politiikkaa: Egyptin ja Israelin välisen rauhanprosessin aikaan hän oli kakkosvirkamiehenä Tel Avivissa 1975-1978 ja Sadatin hautajaisiin hän osallistui ollessaan Lähi-idän vastuuvirkamiehenä 1978-81.

Emma Pajunen kirjoittajakuva.

Emma Pajunen

Emma Pajunen on työskennellyt kehitysyhteistyön ja naisten oikeuksien
parissa mm. ulkoministeriössä, YK-järjestöissä ja Demo ry:ssä. Hän on tehnyt konsulttiselvityksen Libanonissa toimivalle EuroMed
Feminist Initiative -järjestölle naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevasta
lainsäädännöstä MENA-alueella.

Maria Pakkala kirjoittajakuva.

Maria Pakkala

Maria Pakkala on Islamiin ja islamilaiseen kulttuuriin perehtynyt filosofian tohtori, joka työskentelee valtiolla arabian ja islamin asiantuntijatehtävissä.

Teemu Pauha kirjoittajakuva

Teemu Pauha

Teemu Pauha (FT) on psykologi ja uskontotieteilijä, joka on erikoistunut ennen kaikkea uskonnollisen identiteetin ja uskontoryhmien välisten suhteiden sosiaalipsykologiaan sekä islamiin Suomessa. Tällä hetkellä Pauha toimii islamilaisen teologian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa.

Sanna Ra kirjoittajakuva.

Sanna Ra

Sanna Ra on on viestintäasiantuntija, joka vieraili Irakissa vuonna 2017 ja työskenteli siellä 2011–12.

Amanda Raaska kirjoittajakuva.

Amanda Raaska

Amanda Raaska on maisterivaiheen uskontotieteen opiskelija, joka on kiinnostunut mm. taidehistoriasta, teologiasta, keskiajan tutkimuksesta ja arjen uskonnollisuudesta.

Ida-Emilia Reini

Ida-Emilia Reini on Venäjään ja Turkkiin erikoistunut filosofian maisteri.

Olli Ruohomäki

Olli Ruohomäki (PhD) on vieraileva vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finlandin puheenjohtaja. Häneltä on muun muassa ilmestynyt kirja Israelin apartheid.

M'hammad Sabour kirjoittajakuva.

M’hammad Sabour

M’hammed Sabour on emeritusprofessori Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tärkeimmät tutkimusaiheensa ovat: korkeakoulutus, kulttuuriglobalisaatio, poliittinen demokratia, kansalaisyhteiskunta ja älymystön rooli sosiaalisessa muutoksessa MENA (Middle East and North Africa) – maissa.

Leevi Saari

Leevi Saari työskenteli syksyn 2019 Tunisiassa, Suomen ulkoministeriön palveluksessa. Hän viimeistelee parhaillaan maailmanpolitiikan maisteriopintojaan Helsingin yliopistossa.

Atlas Saarikoski kirjoittajakuva

Atlas Saarikoski

Atlas Saarikoski työskentelee lakimiehenä ulkomaalaisoikeuden ja pakolaisoikeuden parissa.

Maria Serenius

Maria Serenius on eläkkeellä oleva suurlähettiläs. Hän on toiminut ulkoasiainministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkönä sekä Suomen suurlähettiläänä Turkissa. Serenius on Suomen Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen jäsen.

Aziz Sheikhani

Aziz Sheikhani, vapaa toimittaja ja tutkija (tohtorikandidaatti) on perehtynyt kurdikysymykseen konfliktin, sissisodan ja puoluepolitiikan näkökulmasta sekä kurdien hallitsijamaiden (Iran, Turkki, Irak ja Syyria) historiaan.

Default image.

Katariina Simonen

Katariina Simonen on oikeustieteen tohtori, dosentti ja Pugwash -tiedekonferenssien hallitusjäsen.

Eveliina Sironen

Eveliina Sironen on yhteiskuntatieteiden maisteri ja syventynyt työssään maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin.

Taavi Sundell

Taavi Sundell työskentelee Suomen-Lähi-idän instituutissa Beirutissa tutkija-koordinaattorina viimeistellen maailmanpolitiikan väitöskirjaa Helsingin yliopistoon korkeakoulutuksen poliittisesta taloudesta.

Niina Stenroos kirjoittajakuva.

Niina Stenroos

Niina Stenroos on ensimmäisen vuoden informaatiotutkimuksen opiskelija Tampereen yliopistosta, taustallaan filosofian maisterin tutkinto suomen kielestä. Nykyisissä opinnoissaan hän paneutuu lukemisen tutkimukseen sekä monikulttuurisuuteen ja monikielisyyteen.

Default image.

Lauri Tainio

FM, turkologi.

Antti Tarvainen kirjoittajakuva.

Antti Tarvainen

Antti Tarvainen on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta.

Riikka Tuori kirjoittajakuva.

Riikka Tuori

Riikka Tuori on Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori, joka on keskittynyt tutkimuksessaan varhaismoderniin juutalaisuuteen, juutalaisuuden historiaan ja mystiikkaan sekä heprealaiseen kirjallisuuteen.

Mikko Viitamäen kirjoittajakuva

Mikko Viitamäki

Mikko Viitamäki (FT) työskentelee Etelä-Aasian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa, missä hän opettaa hindiä ja urdua, toisinaan myös persiaa. Hän on suufilaisuuden sekä urdun- ja persiankielisen kirjallisuuden asiantuntija.

Melisa Yasav kirjoittajakuva.

Melisa Yasav

Melisa Yasav on kehitysmaatutkimuksen maisteriopiskelija, joka kirjoittaa gradua Turkin ympäristöpolitiikasta.

Ekim Özdemir kirjoittajakuva.

Ekim Özdemir

Ekim Özdemir on valtio-opin opiskelija Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt aikaisemmin mm. kriisinhallintatehtävissä ja toimii nykyään kansanedustajan avustajana.