Kirjoittajat

Sylvia Akar

Sylvia Akar on islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Toni Alaranta

Toni Alaranta on Turkin historiaan perehtynyt valtiotieteiden tohtori.

Hussein al-Taee

Hussein al-Taee

Hussein al-Taee on suomalais-irakilainen rauhanvälittäjä, joka työskentelee konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) neuvonantajana.

Airin Bahmani

Airin Bahmani

Airin Bahmani on ilmastonmuutokseen sekä Lähi-idän aseellisiin konflikteihin ja alueen poliittisiin, taloudellisiin ja ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunut aluetutkija ja tietokirjailija. Bahmani on työskennellyt Irakissa, Iranissa, Turkissa, Libanonissa sekä Israelissa ja Miehitetyillä palestiinalaisalueilla. 

Silja Lanas Cavada

Silja Lanas Cavada on Suomen Kuvalehden ulkomaantoimittaja, joka valmistelee väitöskirjaa Tampereen yliopistoon Tunisian demokratiakehityksestä ja median vapautumisesta vuoden 2011 arabimaailman kansannousujen jälkeen.

Tytti Erästö

Tytti Erästö (YTT) toimii tutkijana rauhantutkimuskeskus SIPRI:ssä (Stockholm International Peace Research Institute). Aiemmin hän on työskennellyt ydinaseriisuntaan keskittyvässä Ploughshares Fund -säätiössä Washingtonissa ja Harvardin yliopiston Belfer-keskuksessa.

Kaisa Hemminki

Kirjoittaja on teologian maisteri ja Suomen Lähi-idän instituutin syksyn 2020 harjoittelija.

Dr. Abdel Hakim al Husba

Dr. Abdel Hakim Al Husban on sosiaaliantropologian professori Yarmukin yliopistossa Irbidissä, Jordaniassa. Hän suoritti tohtoriopintonsa Ranskassa ja on tutkimuksessaan keskittynyt Jordanian antropologiaan. Al Husbanin kirjoittaa myös säännöllisesti jordanialaisiin ja muun arabimaailman sanomalehtiin.

Tiina Hyyppä

Tiina Hyyppä on tohtoriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii väitöskirjassaan paikallisneuvostoja ja kapinallishallintoja Syyrian sodassa.

Mariette Hägglund

Mariette Hägglund on rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa. Hän on työskennellyt mm. Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa, YK:lla Etelä-Afrikassa sekä Suomen edustustoissa Genevessä ja Teheranissa.

Jutta Jokiranta 

Jutta Jokiranta on Helsingin yliopistossa Vanhan testamentin ja lähialojen tutkimuksen professori, joka on tutkinut Qumranin tekstejä yli 20 vuotta. Jokiranta on myös FIMEn hallituksen jäsen.

Mikko Joronen

Mikko Joronen on Akatemiatutkija (Tampereen yliopisto) sekä poliittisen maantieteen dosentti (Turun yliopisto). Hänen nykyinen tutkimusprojektinsa tarkastelee prekaarisuuden politiikkaa ja arjen vastarintaa miehitetyllä Länsirannalla.

Marko Juntunen

Marokkoa, siirtolaisuutta ja radikalisoitumista tutkinut Marko Juntunen toimii arabian kielen ja islamin tutkimuksen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa.

Hannu Juusola

Hannu Juusola on Helsingin yliopiston professori Lähi-idän tutkimuksessa, Suomen Lähi-idän instituutin entinen johtaja ja instituutin säätiön varapuheenjohtaja.

Bruno Jäntti

Bruno Jäntti on yhteiskuntatieteilijä ja kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. Jäntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla Lähi-idän sota-alueilla ja kirjoittanut Lähi-idän politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.

Nina Järvenkylä

Toimittaja ja tietokirjailija, joka perehtynyt erityisesti Irakiin ja Ukrainaan. Viimeisin kirja Riivattu maa kertoo Irakin nykytilanteesta.

Tiina Järvi

Tiina Järvi on sosiaaliantropologian tohtoriopiskelija Tampereen yliopistossa. Hän työstää väitöskirjaa palestiinalaispakolaisten arjesta ja tulevaisuudentoiveista.

Agneta Kallström

Agneta Kallström (FM) on tohtoriopiskelija Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Hän on erikoistunut tutkimaan väkivallan vaikutusta ja merkitystä terveydenhuoltoon konfliktialueilla. Väitöskirjassaan hän selvittää Syyrian tilannetta.

Ella Kaplas

Ella Kaplas (FM) työskentelee Suomen Lähi-idän instituutin säätiössä hallinnon ja viestinnän assistenttina. Hän on perehtynyt konflikteihin ja aseellisiin ryhmiin Lähi-idän alueella.

Ari Kerkkänen

FT Ari Kerkkänen toimi Suomen Lähi-idän instituutin johtajana vuosina 2011-2014. Hän on kirjoittanut teokset ”Syyria: Synnystä sisällissotaan” (Like 2017) ja ”Syyria ja Lähi-itä: Havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta” (Like 2015).

Saana Keskitalo

Saana Keskitalo työskentelee projektipäällikkönä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikössä. Hänellä on kymmenen vuoden kokemus dialogiprosesseista, mukaan lukien Libyassa, Palestiinassa, Irakissa, sekä alueellisesti.

Sirkku Kivistö

Sirkku Kivistö

Sirkku Kivistö on Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n (PSV) vapaaehtoinen hankekoordinaattori. PSV tekee yhteistyötä palestiinalaisen Beit Atfal Assumoud -järjestön kanssa perheiden mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Asiantuntemusalue on terveyspsykologia.

Harri Kämäräinen

Harri Kämäräinen toimii Suomen kiertävänä suurlähettiläänä Etelä-Aasiassa. Hän on myös toiminut Suomen suurlähettiläänä Iranissa.

Anu Leinonen

Kirjoittaja työskentelee Suomen Lähi-idän instituutissa postdoc-tutkijana.
Hänen tutkimuksensa keskittyy kielipoliittisiin kysymyksiin. Hän on asunut aiemmin Turkissa ja seuraa maan asioita.

Mari Luomi

Mari Luomi (PhD) johtaa energia- ja ilmastopolitiikan tutkimusohjelmaa Emirates Diplomatic Academyssä Abu Dhabissa.

Karim Maïche

Karim Maïche on väitöstutkija Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa (TAPRI) Tampereen yliopistossa. Hän viimeistelee väitöskirjaansa Algerian itsenäisestä ammattiyhdistysliikkeestä.

Joonas Maristo

Joonas Maristo on Iranin historiaan ja nyky-yhteiskuntaan perehtynyt filosofian tohtori.

Päivi Miettunen

Päivi Miettunen työskenteli tutkija-koordinaattorina Suomen Lähi-idän instituutissa Beirutissa vuosina 2017–2018.

Liina Mustonen

Liina Mustonen on toiseuden, yhteiskunnallisten hierarkioiden ja erottelumekanismien rakentumista ja Lähi-itää tutkiva väitöskirjatutkija Eurooppalaisessa yliopistoinstituutissa.

Hannu Mäntyvaara


Hannu Mäntyvaara toimi Suomen suurlähettiläänä Kairossa 2002-2005. Pitkän uransa aikana hän on päässyt seuraamaan läheltä Egyptin politiikkaa: Egyptin ja Israelin välisen rauhanprosessin aikaan hän oli kakkosvirkamiehenä Tel Avivissa 1975-1978 ja Sadatin hautajaisiin hän osallistui ollessaan Lähi-idän vastuuvirkamiehenä 1978-81.

Emma Pajunen

Emma Pajunen on työskennellyt kehitysyhteistyön ja naisten oikeuksien
parissa mm. ulkoministeriössä, YK-järjestöissä ja Demo ry:ssä. Kuluneena
vuonna hän teki konsulttiselvityksen Libanonissa toimivalle EuroMed
Feminist Initiative -järjestölle naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevasta
lainsäädännöstä MENA-alueella.

Maria Pakkala

Maria Pakkala on Islamiin ja islamilaiseen kulttuuriin perehtynyt filosofian tohtori, joka työskentelee valtiolla arabian ja islamin asiantuntijatehtävissä.

Sanna Ra

Sanna Ra on on viestintäasiantuntija, joka vieraili Irakissa vuonna 2017 ja työskenteli siellä 2011–12.

Ida-Emilia Reini

Kirjoittaja on Venäjään ja Turkkiin erikoistunut filosofian maisteri.

Olli Ruohomäki

Olli Ruohomäki (PhD) on vieraileva vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finlandin puheenjohtaja. Häneltä on muun muassa ilmestynyt kirja Israelin apartheid.

Leevi Saari


Leevi Saari työskenteli syksyn 2019 Tunisiassa, Suomen ulkoministeriön palveluksessa. Hän viimeistelee parhaillaan maailmanpolitiikan maisteriopintojaan Helsingin yliopistossa.

Maria Serenius

Maria Serenius on eläkkeellä oleva suurlähettiläs. Hän on toiminut ulkoasiainimnisteriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkönä sekä Suomen suurlähettiläänä Turkissa. Serenius on Suomen Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen jäsen.

Aziz Sheikhani

Aziz Sheikhani, vapaa toimittaja ja tutkija (tohtorikandidaatti) on perehtynyt kurdikysymykseen konfliktin, sissisodan ja puoluepolitiikan näkökulmasta sekä kurdien hallitsijamaiden (Iran, Turkki, Irak ja Syyria) historiaan.

Heli Simola

Heli Simola on Venäjän ja Turkin talouskehitystä ja -politiikkaa seuraava vanhempi ekonomisti Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksella (BOFIT).

Eveliina Sironen

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja syventynyt työssään maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin.

Taavi Sundell

Taavi Sundell työskentelee Suomen-Lähi-idän instituutissa Beirutissa tutkija-koordinaattorina viimeistellen maailmanpolitiikan väitöskirjaa Helsingin yliopistoon korkeakoulutuksen poliittisesta taloudesta.

Lauri Tainio

FM, turkologi.

Antti Tarvainen

Antti Tarvainen on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta.

Mikko Viitamäen kirjoittajakuva

Mikko Viitamäki

Mikko Viitamäki (FT) työskentelee Etelä-Aasian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa, missä hän opettaa hindiä ja urdua, toisinaan myös persiaa. Hän on suufilaisuuden sekä urdun- ja persiankielisen kirjallisuuden asiantuntija.

Melisa Yasav

Melisa Yasav on kehitysmaatutkimuksen maisteri, joka kirjoitti gradunsa Turkin ympäristöpolitiikasta.

Ekim Özdemir

Ekim Özdemir on valtio-opin opiskelija Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt aikaisemmin mm. kriisinhallintatehtävissä ja toimii nykyään kansanedustajan avustajana.