kuvituskuva, venettä nostetaan merestä

Tarkista nämä 5 julkista tilaa Beirutissa

Kuka tahansa, joka vierailee tai viipyy Libanonin pääkaupungissa Beirutissa ja keskustelee paikallisten kanssa, törmää pian yleiseen puheenaiheeseen: kaupungissa on kova puute julkisista tiloista, puistoista ja merenrantapaikoista. Keskustelun mukaan niitäkin vähiä, jotka ovat tallella, uhkaavat yksityistäminen ja erilaiset rakennusprojektit. Kaupungista löytyy kuitenkin helmiä täysin ilmaiselle vapaa-ajanvietolle ulkotiloissa. Tarjolla on kaikkea rentouttavasta puiden katveesta hiekkarannalla löhöilyyn. Suurin osa paikoista on kuitenkin ollut väännön takana, ja Beirutin kansalaisyhteiskunta on laittanut lukemattomia tunteja näiden kohteiden puolustamiseen ja avoimina säilyttämiseen. Tässä muutama vinkki kaupungissa vieraileville:

Horsh Beirut

Kuulostaako kävely puiden katveessa Beirutin ytimessä houkuttelevalta? Hetken rauha autojen ja skoottereiden väistelyltä, ja liikenteen melu vaihdettuna lintujen sirkutukseen? Suuntaa silloin kävelylle tai lenkille Horsh Beirutin puistoon.

Beirutin ”keskuspuisto” Horsh Beirut, suomeksi Beirutin metsä, saa nimensä siitä, että historiallisesti paikalla tosiaan oli metsä. Pitkään suurelta yleisöltä suljettuna ollut puisto on lopulta avattu asteittain viime vuosien aikana, ja nyt puistoa pääsee käyttämään päivittäin aamuvarhaiselta alkuiltaan. Tästä saamme kiittää pitkään puiston avaamisen puolesta kampanjoineita kansalaisjärjestöjä. Poliittiset päättäjät olivat huolissaan, että aiemmin poliittisesti herkällä alueella sijaitsevan puiston avaaminen aiheuttaisi levottomuuksia tai vaaraa puiston kasvistolle, mutta kokemukset avaamisen jälkeen ovat todistaneet pelot vääriksi. Puisto on juuri se rentouttava viheralue, jota niin beirutilaiset kuin kaupungissa vierailevat ovat kaivanneet.

Puisto sijaitsee eteläisessä Beirutissa, Qasqasin, Badaron ja Chiyahin kaupunginosien välissä. Portti sijaitsee Badaron puoleisella reunalla. Puistoon pääsee helposti myös julkisilla liikennevälineillä. Esimerkiksi bussi nro 4 kiitää Hamran alusta puiston portille hyvänä päivänä vajaassa vartissa 1000 liiran maksua vastaan.

Corniche

Beirutin rantabulevardilla merta riittää silmänkantamattomiin. Kuva: Kaisa Pekkala.

 

Beirutin idyllinen rantabulevardi kaupungin pohjoisreunalla Beirutin amerikkalaisen yliopiston lähellä on kaupungin ykköskohde aamulenkille tai iltakävelylle raikkaassa merituulessa. Bulevardi tarjoaa rajoittamattoman merinäköalan parin kilometrin matkalla Hamran kaupunginosan välittömässä läheisyydessä. Pyydä ystäväsi mukaan ja suuntaa Cornichelle auringonlaskun aikaan. Ihailkaa yhdessä kaunista merta, rantakalliolta uimaan hyppeleviä lapsia ja nuoria ja onneaan koettavia kalastajia. Ja olkaa silmä tarkkana: kenties näette meressä uimareiden lisäksi alueella majailevia merikilpikonnia.

Daliet el Raouche

Daliet el Raouchella voit nauttia merestä ja tarkkailla kalastajia tai illanviettäjiä. Kuva: Jarno Välimäki.

 

Beirutin länsipuolella, kuuluisan Raouchen eli ”Pigeon Rock” -kallion vieressä työntyy pieni kallioinen niemi ulos merelle. Tämä alue tunnetaan nimellä Daliet el Raouche, suomeksi Raouchen viiniköynnös. Historiallisesti kaupunkimaaviljelyksestä nimensä saanut alue ei ole virallinen puisto tai kaupungin hoitama julkinen tila, mutta se on siitä huolimatta suosittu vapaa-ajanviettopaikka beirutilaisten keskuudessa niin kaupungin historiassa kuin nykypäivässä. Vuoden 2013 tienoilla alueelle suunniteltu suuri hotelliprojekti lyötiin jäihin vastauksena kampanjaan, joka painotti alueen ainutlaatuisuutta niin luontoarvojen, kulttuurihistorian, kuin vapaa-ajanvieton saralla. Tänä päivänä ja mahdollisesti hamaan tulevaisuuteen alue on vapaa kaikkien beirutilaisten ja vierailijoiden nauttia.

Pakkaa siis mukaasi piknikviltti ja eväät ja suuntaa ystävinesi sunnuntai-iltapäivän viettoon Daliehiin! Istahtakaa rantakallioille ja tarkkailkaa merta, kalastajia ja sunnuntainviettäjiä sekä majesteettista Raouchen kalliota. Kohtuullisesta maksusta paikalliset turismibisnekseen siirtyneet kalastajat vievät seurueesi pienelle veneretkelle kallioluoliin Daliehin kallioiden alla. Vilkkaalle sunnuntaipäivälle vastakohtana Dalieh tarjoaa rauhallisempina arki-iltoina kaupungin parhaan mahdollisuuden istua hiljaisella rantakalliolla kaupungin ytimessä, sovussa meren aaltojen kanssa.

Daliehiin on helppo löytää: suuntaa näköalatasanteelle Raouchen kallion vieressä lähellä Hamraa, kävele etelään (vasemmalle) parikymmentä metriä ja laskeudu jyrkkää polkua pitkin alas rantaan. Vaihtoehtoisesti jatka rantabulevardia hieman pidemmälle ja käänny merenrantaan vievälle tielle ennen Mövenpick-hotellia.

Ramlet el Bayda

Beirutin julkinen uimaranta Ramlet el Bayda on mainettaan parempi kohde auringonpalvojille! Pakkaa siis laukkuusi aurinkovoide ja rantapyyhe ja suuntaa ystävinesi Beirutin ainoalle jäljellä olevalle julkiselle uimarannalle. Vaikka monet hyvin toimeentulevat beirutilaiset tuntevat uimarannan huonosti sen työväenluokkaisen maineen takia, voi Ramletiin ystäväseurueessa surutta suunnata kuka tahansa.

Hiekkaranta Beirutissa ilman tuntien automatkaa rannikkoa pitkin pohjoiseen tai etelään tuntuu monesta beirutilaisesta uskomattomalta, joten miksi ei siis nauttia sen olemassaolosta! Myös Ramletin olemassaolo ja säilyminen ovat intensiivisen kampanjoinnin tulosta, ja ranta onkin hiljattain kaventunut kiistellyn hotelliprojektin seurauksena. Loput rantatontista on enimmäkseen julkisen sijaan yksityisomaisuutta, joten kansalaisyhteiskunnassa ollaan huolissaan rannan tulevaisuudesta.

Auringonoton lisäksi Ramlet on ihanteellinen paikka myös rennolle illanvietolle. Jos pikniköinti auringonlaskussa hiekkarannalla kuulostaa houkuttelevalta, suuntaa siis rannalle alkuillasta ja halutessasi vuokraa seurueellesi kohtuuhintaan pöytä tuoleineen ja aurinkovarjoineen rantaa pyörittävältä kansalaisjärjestöltä. Varoituksen sana uimisesta tosin: viimeisimmän tiedon mukaan koko Beirutin ranta-alue on jossain määrin saastunut, ja uimista Beirutin rantavesissä suositellaankin vain omalla vastuulla.

Mar Mikhaelin portaat

Mar Mikhaelin värikkäillä portailla et joudu istuskelemaan yksin. Kuva: Ella Kaplas.

 

Kiinnostaako baari-ilta trendikkäässä, kapakoita pullollaan olevassa Mar Mikhaelin kaupunginosassa? Onko budjetti kuitenkin tiukassa ja baarien hinnasto hieman mukavuusalueen yläpuolella? Älä hätäile, Beirutin nuoret kamppailevat saman ongelman kanssa, johon on onneksi ratkaisu. Mar Mikhaelin baarikadulta ylöspäin nousee lukuisia portaita, jotka ovat kuin luotu pussikaljahetkeä varten.

Suuntaa siis kavereinesi viikonloppuiltana Mar Mikhaeliin, nappaa kulmakioskista limonaadia tai muuta lempijuomaasi ja suuntaa beirutilaisten ja kaupungissa vierailevien ulkomaalaisten nuorten kanssa istumaan iltaa joillekin kaupunginosan idyllisistä portaikoista. Et voi juuri löytää parempaa paikkaa rennolle seurustelulle ja kaupunginosan nuorekkaan tunnelman aistimiselle!

 

Artikkelikuva: Daliet el Raouchelta voit päästä myös veneretkelle. Kuva: Jarno VälimäkiSamuli Lähteenaho, 8 elokuuta 2018

, , , , ,


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
EmailKommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.