kuvituskuva

Beirutin pirstaleinen tila

Palasin Beirutiin elokuun alussa reilun vuoden poissaolon jälkeen. Kaupungin tunnelma tuntuu pysyneen suhteellisen samanlaisena; autot valtaavat edelleen suuren osan rakentamattomasta tilasta, joka puolelle kohoaa uusia kerrostalokomplekseja ja yhteiskunnan kulttuurinen ja taloudellinen jakautuminen on helposti havaittavissa katukuvasta.

Itseäni Beirutissa kiehtoo erityisesti sen moninaisuus ja jakautuneisuus. Beirut tuntuu muodostuvan useista irrallisista saarekkeista, joiden todellisuudet saattavat olla hyvin kaukana toisistaan.

Selkeimmin jakautuneisuus ilmenee eri uskonnollisten ryhmien keskittymisenä omiin kaupunginosiinsa. Sisällissodan aikainen jako kristittyyn itä-Beirutiin ja islaminuskoiseen länsi-Beirutiin elää yhä vahvana, ja tämän lisäksi enemmistöltään shiialainen, yleensä Hizbollahiin yhdistettävä Dahyehin kaupunginosa eteläisessä Beirutissa muodostaa selkeästi oman kokonaisuutensa.  Puolueet ja uskonnolliset ryhmät merkitsevät omia alueitaan lipuin, julistein, graffitein ja patsain, joten yleensä on helppo päätellä, kenen tai keiden hallitsemalla alueella liikkuu.

Kaupunginosien käsittämiseen omina yksiköinään oppii Beirutissa asuessa todella nopeasti. Tämä ilmenee muun muassa erilaisiin konfliktitilanteisiin suhtautumisessa. Esimerkiksi viimeaikaiset autopommi-iskut ovat tapahtuneet Dahyehissa tai sen välittömässä läheisyydessä. Siten ne eivät muodostu sattumanvaraisiksi väkivallanteoiksi, vaan kohdistuvat selkeästi Hizbollahin hallitsemiin Beirutin alueisiin ja liittyvät puolueen läsnäoloon Syyriassa. Autopommi-iskujen kaltaisten terroritekojen uhka ei tällä hetkellä jakaudu tasaisesti Beirutin tilassa, jolloin niihin myös helposti suhtautuu tiettyihin kaupunginosiin liittyvänä ilmiönä.

Tilan jakautuneisuus on yksi ilmentymä libanonilaisen yhteiskunnan syvällä kulkevista jakolinjoista. Taustalta löytyy sekä sisällissodan perintö että maan poliittisen järjestelmän perustana toimiva uskonnollinen sektarianismi. Kaupunkitilan jakautumisessa ei itsessään ole mitään erikoista, mutta Beirutin kohdalla nimenomaan jakautumisen sektarianistinen perusta tekee siitä kuitenkin mielenkiintoisen heijastuksen koko Libanonin yhteiskunnasta.Tiina Järvi, 18 elokuuta 2014

, ,


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Seuraava artikkeli

Jesidien luona kylässä LalishissaKommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.