kuvituskuva, turkkilaisia uutisia

Lepää rauhassa Turkin demokratia

Istanbulin pormestarinvaalin 31.3. voittanut Tasavaltalaisen kansanpuolueen Ekrem İmamoğlu menettää pitkän kädenväännön jälkeen, 17.4. saamansa pormestarin valtakirjan. Turkin keskusvaalilautakunta teki maanantaina päätöksen valtapuolue AKP:n hyväksi, ja sen seurauksena Istanbulissa järjestetään uudet vaalit kesäkuussa. Uusintavaaleihin saakka kaupunkia hallitsee sisäministeriön valitsema kaupunginvaltuuston edustaja.

Turkkilaisten lakimiesliittojen edustajat ja oppositio ovat tuominneet Turkin keskusvaalilautakunnan (YSK) eilisen päätöksen Istanbulin paikallisvaalien uusimisesta. Turkissa on uutisoitu uusintavaalien pitämisestä neutraalisti tai positiiviseen sävyyn, sillä suurin osa maan mediasta on tiukasti Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) talutusnuorassa.  Pieni kriittinen lehdistö kuitenkin vastustaa päätöstä tiukasti.

”Vallankaappaus – Laki on jäädytetty, demokratia peruttu – 6. toukokuuta jää historiaamme synkkänä hetkenä” kirjoittaa Bir Gün.

Cumhuriyet-lehti yhdistää otsikossaan keskusvaalilautakunnan ja AK-puolueen (AK YSK) ja nostaa jutussaan esille oikeusoppineiden päätöstä kritisoivia kommentteja.

Izmirin lakimiesliiton puheenjohtaja Özkan Yücel kommentoi päätöstä seuraavasti: ”Demokratiamme kuoli. Levätköön rauhassa.” Lakimies Turgut Kazan puolestaan toteaa, että Turkin oikeuslaitos ei ole enää oikeuslaitos. Keskusvaalilautakunta oli vuodesta 1950 taannut turkkilaisille oikeudenmukaisuuden vaaleissa – enää näin ei ollut. Kazan katsoo rapautumisen alkaneen vuoden 2010 kansanäänestyksestä. (Lainausten lähteet: Cumhuriyet, T24).

AKP oli poikkeuksellisesti anonut 31.3. paikallisvaalien lopputuloksen hylkäämisestä. AKP:n anomuksessa lueteltiin koko joukko Istanbulin vaaleihin liittyneitä epäselvyyksiä, mutta keskusvaalilautakunta hyväksyi ainoastaan paikallisvaalilautakuntien kokoonpanoa koskevan osuuden valituksesta äänin 7/4. Keskusvaalilautakunta totesi, ettei vaalilautakunnissa ei ollut riittävää määrää viranomaisedustajia ja korvaavat nimitykset oli tehty vanhan, ei enää voimassa olevan lain perusteella.

Keskusvaalilautakunnan päätöksestä ei voi valittaa, joten Istanbulissa järjestetään uusintavaalit juhannuksen jälkeen 23.6. Uusintavaaleissa kilpailevat samat ehdokkaat kuin alkuperäisissäkin vaaleissa. Vain jos joku ehdokas vetäytyy, puolue voi nimittää hänen tilalleen uuden ehdokkaan.

Uusintavaalit koskevat vain koko Istanbulin pormestaria, joten maaliskuussa valitut kaupunginosien pormestarit ja kaupungin valtuusto(t) säilyttävät paikkansa. Kahden kaupunginosan vaaleihin liittyvät valitusprosessit ovat vielä kesken, joten vaalit saatetaan uusia kokonaan Maltepessä ja Büyükçekmecessä.

Lue myös Anu Leinosen aiemmat analyysit Turkin paikallisvaaleista:

Istanbulissa lasketaan ääniä kunnes İmamoğlu häviää

Päivitys: İmamoğlu sai viimein valtakirjansaAnu Leinonen, 7 toukokuuta 2019

, , , ,


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
EmailKommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.