Imamoglun mainosjuliste

Päivitys: İmamoğlu sai viimein valtakirjansa

Istanbulin pormestariksi valittu Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) ehdokas Ekrem İmamoğlu sai viimein pormestarin valtakirjansa eilen keskiviikkona, 17 päivää vaalien jälkeen. Oikeus- ja kehityspuolue AKP:n vaatima äänten uudelleenlaskenta ei siis muuttanut tulosta. Valta on vaihtunut Istanbulissa AKP:n ja sen edeltäjien 25-vuotisen valtakauden jälkeen. Sekularistien parissa vallan vaihtuminen otettiin vastaan riemulla: AKP on mahdollista voittaa!

AKP voi vielä vaatia vaalien uusimista koko Istanbulissa, mutta tällä hetkellä monet pitivät tätä epätodennäköisenä. Turkin talous on vaikeissa ongelmissa, ja uusi osoitus AKP:n autoritaarisuudesta ja arvaamattomuudesta todennäköisesti heikentäisi sijoittajien luottamusta ja liiran kurssia entisestään (1).

Prosessi on ollut mielenkiintoinen, ja sitä on seurattu Turkissa henkeä pidätellen. Vaalimekaniikka, huijausmahdollisuudet ja valvonta on käyty läpi yksityiskohtaisesti äänestäjien rekisteröinnistä äänten laskuun. Nyt tiedämme heikot kohdat ja niiden valvonnan. Myös valtiollisen Anadolu Ajansin toiminta vaali-iltana on noussut julkisen kritiikin kohteeksi. Turkin julkiseen kielenkäyttöön on vakiintunut uusi sana “mazbata” eli poliittinen valtakirja.

Prosessi päättyi tällä kertaa demokratian voittoon, mutta osoittaa Turkin äänestäjien syvän jakautuneisuuden. Puolet väestöstä kannattaa AKP:tä ja puolet vastustaa. Poliittisia vastustajia ei yhdistä oikeastaan mikään muu kuin AKP:n vastustus. CHP ei olisi voittanut vaaleja Istanbulissa ilman kurdimielisen HDP:n (Kansojen demokraattinen puolue) tukea. HDP ei asettanut omia ehdokkaitaan lännen suurissa kaupungeissa, ja HDP:n vankilassa istuva puheenjohtaja ja mielipidevaikuttaja Selahattin Demirbaş pyysi HDP:n kannattajia äänestämään CHP:n ehdokkaita.

 

Heti vaalien jälkeisenä yönä AKP levitti Istanbulin täyteen julisteita, joissa kiitetään vaalivoitosta. Kuvan juliste oli paikoillaan vielä sunnuntaina 14.4., mutta ilmeisesti poistettu eilen heti İmamoğlun valinnan vahvistamisen jälkeen.Anu Leinonen, 18 huhtikuuta 2019

, , , ,


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Seuraava artikkeli

Algerian toinen tasavaltaKommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.