Uusi Suezin kanava luo toivoa paremmasta huomisesta

Suezin kanavan laajennus valmistui juhlallisuuksien saattelemana. Huolimatta markkinoinnin ja todellisuuden epäsuhdasta oli projektin onnistuminen egyptiläisten itsetunnolle tärkeää. Toivon mukaan presidentti Sisi hyödyntää onnistuneesta kanavaprojektista saavuttamansa arvovallan myös todellisten muutosten aikaansaamiseksi.

Kuva: AashayBaindur CC-BY-SA 3.0
Edellisen syvennyksen jälkeen vuonna 2010 kanavaan aiemmin liian suuri irtolastialus saapuu Suezin kanavan sillalle. Kuva: AashayBaindur CC-BY-SA 3.0

Egypti avasi 6.8.2015 uuden Suezin kanavan ja muutti samalla maailmankarttaa. Näin ainakin, mikäli seurasi egyptiläisten omaa, hieman yliampuvaa, tiedotusta aiheesta. Egyptiläisten viestinnässä uutta Suezin kanavan laajennusta on pidetty tärkeämpänä kuin alkuperäistä kanavaa ja yhtenä maailman uusista ihmeistä. Överiksi menneiden lausuntojen kilpailun voitti uskonnollisten asioiden ministeriö, joka sanoi uuden kanavan laajennuksen olevan merkittävyydessään verrattavissa 600-luvun arabivalloituksiin.

Todellisuudessa uuden kanavan vaikutukset jäävät todennäköisesti hieman maltillisemmiksi. Alkuperäinen vuonna 1859 valmistunut kanava lyhensi matkaa Euroopasta Aasiaan liki 9000 kilometrillä. Matka Lontoosta Arabian niemimaalle lyheni 28 päivästä 14:ään. Uuden kanavan laajennuksen auetessa se mahdollistaa kahdensuuntaisen liikenteen koko matkalla vähentäen laivojen odotusaikaa noin kuudella tunnilla.

Huolimatta viestinnän ja todellisuuden välisestä kohtaamattomuudesta on uusi Suezin kanava Egyptille merkittävä vähintään henkisesti. Usean vuoden epävakaan kehityksen jälkeen egyptiläiset kokevat viimein saaneensa jotakin suurta aikaan. Olkoonkin, että varsinaisen kaivamisen tekivät pääasiassa belgialaiset ja hollantilaiset yritykset. Kanavan rahoittamiseksi Egyptin hallitus myi viikon aikana joukkovelkakirjoja yksityisille kansalaisille liki yhdeksän miljardin dollarin arvosta.

Myös presidentti Sisin arvovaltaa oli runsaasti kiinni uudessa kanavaprojektissa. Alkuperäisen arvion mukaan kanavan rakentaminen veisi kolme vuotta, mutta presidentti Sisi käski rakentaa sen vuodessa valmiiksi. Saamalla kanavan valmistumaan aikataulun mukaisesti presidentti osoitti olevansa kykenevä johtamaan maata ja pitämään lupauksensa.

Egyptissä politiikka on ylipäätään äärimmäisen henkilöitynyttä. Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursin ollessa presidenttinä pidettiin häntä henkilökohtaisesti syyllisenä, kun tuuli oli puhaltanut tien keskellä Saharaa tukkoon. Vastaavasti uutta kanavaa pidetään presidentti Sisin henkilökohtaisena saavutuksena, vaikkakin presidentti puheessaan vakuutti kanavan olevan koko Egyptin kansan yhteinen aikaansaannos.

Arvioiden mukaan Suezin uudella kanavalla tulee olemaan positiivinen vaikutus Egyptin talouteen. Egyptiläisten omien laskelmien mukaan uusi kanava yli kaksinkertaistaisi maan saamat tulot vuoteen 2023 mennessä yli kolmeentoista miljardiin dollariin vuodessa. Taloustieteilijät eivät näille arvioille ole kuitenkaan juuri perusteita löytäneet. Rahtitulojen kaksinkertaistuminen vaatisi myös laivaliikenteen kaksinkertaistumista, mikä taas riippuu kovasti maailmantalouden kehityksestä.

Suezin kanava kilpailee etenkin Kiinan ja Yhdysvaltain itärannikon välisestä laivaliikenteestä suoraan Panaman kanavan kanssa. Suezin uudistuksen myötä se pystyy toivottavasti vähintään pitäytymään nykyisessä liikennemäärässä, vaikka merkittävää kasvua ei syntyisikään. Myös Panaman kanavaa uudistetaan parhaillaan, mikä mahdollistaisi myös suurempien laivojen läpikulun. Tähän mennessä ne ovat voineet kulkea kyseistä reittiä ainoastaan Suezin kautta.

Uusi kanava ja sen ympärille suunniteltu talousalue tulevat toivon mukaan helpottamaan Egyptin taloudellista ahdinkoa. Valtavan nuorisotyöttömyyden taltuttamiseksi pitäisi pystyä luomaan vuosittain vähintään 600 000 uutta työpaikkaa. Vaikka uusi kanava saavuttaisikin tavoittelemansa tulojen kasvun ja tuottaisi kipeästi tarvittavaa ulkomaista valuutta, ei se yksistään pysty maan taloutta pelastamaan. Tervehtyäkseen Egyptin talous tarvitsisi ennemmin mittavia rakenneuudistuksia kuin uusia megaprojekteja.

Kanavan avajaispäivänä Kairon keskusta täyttyi Egyptin lipuista. Keskusta oli tukossa juhlivista ihmisistä ja ilotulitteet räjähtelivät läpi yön. Kansa täytti kadut karnevaalitunnelmissa. Jatkuvasti huutavat auton torvet kertoivat ihmisten olevan hyvällä tuulella. Jostain syystä egyptiläisillä on sitä mukavampaa, mitä enemmän on meteliä.

Virallisempi juhlatilaisuus järjestettiin Ismailian kaupungin lähistöllä kanavan rannalla. Useita afrikkalaisia ja Arabian niemimaan valtionpäämiehiä osallistui juhlallisuuksiin. Euroopasta juhlia kunnioitti läsnäolollaan presidentti Hollande ja joukko ministereitä eri maista. Äärimmäiset turvatoimet takasivat juhlien sujumisen rauhallisesti huolimatta koko kesän jatkuneesta terrorismin uhasta.

Riippumatta kanavalle asetettujen odotusten ja todellisuuden kohtaamattomuudesta, tulee sen vaikutus Egyptin kehitykselle olemaan positiivinen. Neljän epävakaan vuoden jälkeen egyptiläiset kokivat saavuttaneensa jotakin merkittävää. Toivon mukaan maan talouden elvyttämistä ei jätetä pelkästään kanavaan liittyvän toiveajattelun tasolle, vaan myös aitoihin uudistuksiin ryhdytään. Onnistuneen kanavaprojektin mukanaan tuoman arvovallan myötä presidentti Sisi voisi toteuttaa nyt myös hankalampia rakennemuutoksia.Otto Stenius, 20 elokuuta 2015


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Seuraava artikkeli

Mikä täällä haisee?Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.