Vihreää keskellä aavikkoa – Saudi-Arabia juhlii kansallisidentiteettiä, uudistuksia ja jatkuvuutta
”En ole koskaan nähnyt näin paljon vihreää keskellä aavikkoa!” riadilainen tuttavani vitsailee tutkiessaan Saudi-Arabian kansallispäivänä 23. syyskuuta ottamiani valokuvia. Vihreällä hän viittaa Riadin pääajoväylillä aaltoilevaan saudilippujen mereen sekä pääkaupungin maamerkkeihin, jotka olivat niin ikään valaistu kansallisvärillä maan 91. kansallispäivän kunniaksi.
Juhlamielellä olevat saudit täyttivät autoillaan Riadin keskustan pääkadut jo varhain torstaille osuneen kansallispäivän iltapäivänä. Saudi-Arabian vihreää oli todellakin kaikkialla, minne silmä lankesi: syvänvihreät lippurivistöt reunustivat autoteitä ja verhoilivat rakennusten julkisivuja, ja ohiajavista autoista liehutettiin niin pikkuviirejä kuin valtavia Saudi-Arabian lippuja Persianlahden maille tyypillisen khaleji-musiikin tahtiin. Ilmassa oli kansanjuhlan tunnelmaa.
Moni autokulkueessa oli matkalla seuraamaan jotakin lukuisista juhlapäivän kunniaksi suunnitelluista tapahtumista. Riadin merkittävimpiin juhlallisuuksiin kuului loppuunmyyty konsertti, jonka nimekkäällä esiintyjälistalla olivat muun muassa irakilais-saudiarabialainen Majid al-Mohandis ja arabiemiirikuntalainen Husein al-Jasmi.
Riadin ohella useissa kaupungeissa juhlijoilla oli lisäksi mahdollisuus seurata ilmavoimien lentonäytöstä ja kansalliskaartin paraatia, johon osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös naisia maan viimeaikaisen uudistuspolitiikan hengessä.
Kauppakeskuksissa kävijöille oli kansallisjuhlan kunniaksi tarjolla alennushintaisia tuotteita ja mittava valikoima kaikenlaista teemaan sopivaa oheistavaraa aina kansallispäivää varten valmistetuista kasvomaskeista uudistusohjelma Saudi Vision 2030 -aiheisiin viuhkoihin ja t-paitoihin.
Juhlinta huipentui valtakunnalliseen ilotulitukseen, minkä lisäksi ympäri maata järjestettiin lukuisia pienimuotoisia tapahtumia päivän mittaan. ”Koko Saudi-Arabia juhlii tänään, ei vain Riad”, Uber-kuskini tiivisti asian ja päivitteli samalla hitaasti matelevaa liikennettä.
Kansallispäivän juhlintaan vaikuttivat tänä vuonna myös koronaan liittyvät ohjeistukset: Saudi-Arabian korona- ja rokotesäännösten on kuvattu olevan maailman tiukimmat. Jo elokuussa julkisiin sisätiloihin pääsy edellytti vähintään yhtä rokoteannosta, lokakuussa vaatimus nostettiin kahteen rokoteannokseen. Rokotusten saamisesta on esitettävä todistus sisäministeriön virallisella Tawakkalna-älypuhelinsovelluksella. Lisäksi muun muassa kauppakeskusten, kauppojen ja kahviloiden sisäänkäynneillä mitataan kaikkien sisääntulijoiden ruumiinlämpötila.
Vielä syyskuun loppupuolella kasvomaskia tai -suojusta oli käytettävä kaikilla julkisilla paikoilla, myös ulkotiloissa, korkean sakkomaksun uhalla. Kansallispäivän tapahtumia seuraamaan kokoontuneita muistuteltiin myös turvaväleistä – joskin oman vaikutelmani mukaan lähinnä muodon vuoksi.
Jatkuvuutta menneestä ja visioita tulevasta
Kansallispäivänä katukuvassa ja lehtien sivuilla näkyvät kuningas Salmanin ja kruununprinssi Muhammadin kuvat, joiden ohella esillä on myös modernin Saudi-Arabian perustaja kuningas Abdulaziz.
Abdulaziz, nykyisen kuninkaan isä ja kruununprinssin isoisä, on saudihistorian kansallissankari. Hänen lähes myyttinen Riadin valtauksensa johti Hijazin ja Najdin kuningaskuntien yhdistymiseen Saudi-Arabian kuningaskunnaksi 23. syyskuuta 1932. Maan kansallispäivää vietetäänkin yhdistymisen vuosipäivänä.
Yhdistymisensä jälkeen Saudi-Arabia on käynyt läpi merkittäviä yhteiskunnallisia mullistuksia. Ensin 1970-luvun öljybuumi vaurastutti kuningaskunnan, kun taas viime vuosina hallinnon keskeiseksi tavoitteeksi on noussut pyrkimys vieroittaa maan talous öljyriippuvuudestaan. Jälkimmäistä kehityskulkua eletään vielä, ja sen ohjenuorana on kruununprinssi Muhammad bin Salmanin, lyhyemmin MBS:n, vuonna 2016 esittelemä kattava uudistusohjelma Saudi Vision 2030.
Kunnianhimoinen visio tähtää öljypohjaisen talouden diversifioimiseen ja julkishallinnon palveluiden kehittämiseen vuoteen 2030 mennessä: tavoitteisiin pyritään muun muassa monipuolistamalla öljyjohtoista vientiä, tehostamalla hallintoa ja kasvattamalla kulttuuri-, viihde- ja turismisektoreita.
Kansainvälistäkin huomiota viime vuosina saaneet Saudi-Arabian uudistus- ja kehityshankkeet linkittyvät vision päämääriin. Lokakuussa 2017 lanseerattu multimiljardiluokan futuristinen kaupunkihanke Neom luo pohjaa investoinneille ja innovaatioille, kesäkuussa 2018 voimaan astunut naisten autonajo-oikeus helpottaa naisten liikkumista ja osallistumista työmarkkinoille, ja syyskuussa 2019 lanseerattu turistiviisumi on edellytys kansainvälisen matkailusektorin kasvattamiselle.
Vision 2030 on näkyvästi esillä myös kansallispäivänä, jonka teemana tänä vuonna on ”hiya lana dar” eli vapaasti suomennettuna ”Saudi-Arabia on meille koti”. Teeman visuaalinen ilme heijastelee uudistusohjelman tavoitteita: uusiutuvaa energiaa, julkista liikennettä ja moderneja innovaatioita historiaansa kunnioittavassa tulevaisuuden Saudi-Arabiassa, jota ovat rakentamassa niin miehet kuin naiset. Kansallisylpeys ja kehitysusko nivoutuvat vahvasti toisiinsa, sillä nopea yhteiskunnallinen muutos 1900-luvun alkupuoliskon luontaistaloudesta 1970-luvun öljyn vaurastuttamaksi korkean elintason valtioksi on ylpeyden aihe monille saudeille.
91-vuotias kuningaskunta pohtii tulevia vuosikymmeniään kuitenkin haasteiden edessä. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää fossiilisten polttoaineiden tuotannon laskua, ja koronapandemian ennakoidaan osaltaan aikaistavan öljyn maailmanlaajuista kysyntähuippua ja tuotannon supistumista. Talouden öljyriippuvuuden murtaminen ja talousmallin saattaminen kestävälle pohjalle on siis ensiarvoisen tärkeää kasvavan saudiväestön elintason turvaamiseksi.
Yli kaksi kolmasosaa maan väestöstä on alle 34-vuotiaita. Nämä lapset ja nuoret varttuvat, kouluttautuvat ja toimivat työmarkkinoilla murrosvaihetta elävässä yhteiskunnassa, joka monen silmin on hyvin erilainen kuin heidän vanhempiensa Saudi-Arabia.
Kansallispäivän juhlallisuudet ovat yksi konkreettinen osoitus murroksesta, joka maassa on käynnissä. Jopa kansallispäivän vietto nykyisessä mittakaavassaan on tuore ilmiö, joka kulkee käsi kädessä yhteistä kansallista tulevaisuudenkuvaa luovan Vision 2030:n kanssa.
Niin saudit kuin muunmaalaisetkin maassa asuvat nostavatkin herkästi esille, kuinka paljon on muuttunut lyhyessä ajassa: vain muutamia vuosia aikaisemmin kansallispäivän juhlinnan kaltaisia laajamittaisia tapahtumia konsertteineen ei ollut mahdollista järjestää.
Saudi-Arabiassa on konservatiivisen islamintulkinnan nojalla perinteisesti suhtauduttu varauksellisesti viihde- ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen, eikä viihdesektoria käytännössä ole ollut olemassa. Nyt moni riadilainen kuitenkin valmistautuu syksyn viiletessä alkavaan Riyadh Season -festivaalisesonkiin. Toista kertaa järjestettävän ja kaksi kuukautta kestävän viihde- ja kulttuurifestivaalin aikana on luvassa niin teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä, urheilutapahtumia, muotinäytöksiä kuin arabialaisten ja kansainvälisten tähtien konsertteja.
Taloutta, yhteiskuntaa ja identiteettiä muovaamassa
Kaiken kaikkiaan Saudi-Arabian taloudellisten ja yhteiskunnallisten muutostoimenpiteiden lista on pitkä ja tahti hengästyttävä. Pelkästään viiden viimeisen vuoden aikana Saudi-Arabia on muun muassa kaventanut uskonnollisen poliisin valtaoikeuksia, lakannut vaatimasta sukupuolten erottelua ravintoloissa ja kahviloissa, asettanut desibelirajoituksen moskeijoiden rukouskutsuille ja avannut elokuvateattereita 35 vuoden tauon jälkeen. Lisäksi se on purkanut naisiin kohdistuvaa huoltajuusjärjestelmää esimerkiksi poistamalla vaatimuksen, jonka mukaan naisen tulee saada miespuolisen huoltajansa lupa matkustaakseen ulkomaille.
Sosiaaliseen avautumiseen tähtäävien toimien ohella hallinto vienyt läpi merkittäviä talousuudistuksia: käyttöön on otettu 15 prosentin arvonlisävero ja bensan hintaa on korotettu jopa kahdella kolmanneksella kerrallaan. Lisää budjetin alijäämän pienentämiseen tähtääviä toimenpiteitä on luvassa muun muassa valtion tukien ja julkisen sektorin palkkojen leikkaamisen muodossa.
Kokonaisuudessaan Saudi Vision 2030 sisältää vieläkin kunnianhimoisempia talouskuritoimia: julkisella sektorilla työskentelevien kansalaisten määrä on esimerkiksi tarkoitus laskea nykyisestä kahdesta kolmasosasta yhteen viidesosaan seuraavan alle kymmenen vuoden aikana. Näille julkiselta sektorilta poistuville työntekijöille tulisi löytää työpaikat toistaiseksi kapealta ja ulkomaisen työvoiman miehittämältä yksityiseltä sektorilta, jota Visio 2030 pyrkii kasvattamaan muun muassa turismin ja matkailun ympärille.
Ainakin monen riadilaisen näkökulmasta yhteiskunnallinen muutos vaikuttaa etenevän nopeasti, vaikka samalla öljytalouden rakenteiden purkaminen ja uuden talousmallin idättäminen on vasta alkutekijöissään. Nopea taloudellinen ja yhteiskunnallinen muutos on lisäksi omiaan herättämään pohdintaa kuningaskunnan identiteetin muovautumisesta ja omakuvan rakentamisesta: millaisena saudit näkevät tulevaisuuden valtion ja oman paikkansa siinä?
Kansallispäivänä katukuvaa värittää kansallisvaltion kuvasto lippuineen, vaakunoineen ja väläyksineen yhdessä koetusta historiasta ja jaetusta tulevaisuudesta. Tulevan rakentaminen onkin jo alkanut, mutta urakka on vielä kesken.
Lähteitä
Al-Rasheed, Madawi. 2010. A History of Saudi Arabia.
Thompson, Mark C. 2019. Being Young, Male and Saudi: Identity and Politics in a Globalized Kingdom.
Artikkelin kuvat: Lili de Paola & Lasse Karlsson.