Läpileikkaus arabiemiraattilaisesta yhteiskunnasta

 

Arabiemiraatit edustaa maailman kärkeä – se on kosmopoliittinen, innovatiivinen edelläkävijä Lähi-idässä, ja siellä kohtaavat rauhanomaisesti monet kansat ja kulttuurit.

Arabiemiraatit on maailman seitsemänneksi vaurain valtio. Maalla on neljänneksi isoimmat öljyvarat maailmassa ja se onkin vahvasti riippuvainen öljytuloista. 1950-luvulta lähtien öljyn löydyttyä Arabiemiraatit on nauttinut hurjasta talouskasvusta. Talouskasvun ja yhteiskunnan uudistuksien myötä tarve ulkopuoliselle asiantuntemukselle ja ammattitaidoille on kasvanut.

Maa pyrkii monipuolistamaan talouttaan, ja sen suurimpia aloitteita sen tavoittamiseksi ovat Khalifa-satama, World Expo 2020 ja Dubai International Financial Center, jotka on perustettu kutsumaan maahan rahoitusalan investointeja. Poikkeukselliset nähtävyydet, muun muassa maailman korkein rakennus Burj Khalifa, on rakennettu turistien houkuttelemiseksi.

DSC_0064.JPG

 

Dubain katukuva yllättää – vaikka tietäisikin, että Dubaissa suuri osa väestöstä on siirtotyöläisiä, todellisuuden hahmottaa vasta siellä ollessaan. Arabiemiraateissa asuu noin 10 miljoonaa asukasta, joista yli puolet on kotoisin Etelä-Aasiasta, ja vain 12 prosenttia väestöstä on paikallisia emiraatteja. Toisen siirtolaisryhmän muodostavat länsimaalaiset. Siirtolaiset ovat Emiraateissa työn perusteella.

Kokemukseni Arabiemiraateista perustuu opiskeluun American University of Sharjah’issa vuonna 2016. Puolen vuoden oleskelu Arabiemiraateissa tarjosi minulle mahdollisuuden tutustua emiraattilaiseen yhteiskuntaan. Asuessani Emiraatteissa opin, että yhteiskunta toimii tietyillä ääneenlausumattomilla luokkajärjestelmän ehdoilla, ja jokaisella on siinä paikkansa.

Yhteiskunnan huippuluokkaa edustavat maan kuninkaalliset perheet. Maata johtaa korkein neuvosto, jonka muodostavat seitsemän emiirikunnan johtajat. Näitä arabiemiirikuntia johtaa maan presidentti Khalifa bin Zayed Al Nahyan, joka on myös Abu Dhabin emiiri. Varapresidentti ja Dubain hallitsija on Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Maassa ei ole poliittisia puolueita. Ollessani Emiraateissa vuonna 2016 hyväksyttiin laki, joka kieltää kaiken väärän tiedon välittämisen sosiaalisen median tai muiden tietokanavien välityksellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei kuninkaallisesta perheestä voi puhua muuta kun mitä he ovat itse julkaisseet. ”Sopimattomasta” puheesta voi saada kovan rangaistuksen ja joutua jopa vankilaan. Siksi tieto kuninkaallisesta perheestä on hyvin rajoitettua ja perustuu usein heidän itsensä julkaisemiin uutisiin ja tiedotteisiin.

katlin2
Dubain emiiri Muhammad ibn Rashid Al-Maktum

 

Emiraattien toinen arvovaltainen luokka ovat paikalliset eli emiraatit. Heidän osuutensa koko väestöstä on noin 10 prosenttia eli reilu miljoonaa. Paikalliset ovat hyvin ylpeitä maan johtajista, joista he puhuvat vain kunnioitettavasti, sillä Emiraattien hurjaa nousua ja kasvavaa hyvinvointiaa paikallisten keskuudessa pidetään maan johtajien ansioina.

Suuri osa Arabiemiraattien kansalaisista ei työskentele, sillä valtio takaa kansalaisille isot tuet ja sosiaaliturvan. Valtio on käynnistänyt emiratisaatioksi kutsutun hankkeen, jonka tarkoituksena on saada paikalliset työllistymään julkiselle ja yksityiselle sektorille. Kansalaisten osuus yksityisen sektorin työvoimasta on erittäin pieni, vain noin 0,34 prosenttia. Yksityisen sektorin työpaikkoja pidetään kehnompina verrattuna julkisen sektorin paikkoihin, ja siksi emiraatteja kohtaa eniten valtion virroissa, pankeissa ja johtoasemissa. Valtio pyrkii emiratisaatiohankkeella vähentämään riippuvuuttaan ulkomaisesta työvoimasta ja kehottaa siksi kansalaisiaan osallistumaan voimakkaammin työelämään.

katlin3.JPG
2. joulukuuta juhlitaan kansallispäivää. Kuvassa ilmavoimien esityslento Abu Dhabin rannalla 2016

 

Arabiemiraattien keskiluokkaan kuuluvat länsimaalaiset koulutetut asiantuntijat. Näiden ekspatriaattien asema on yhteiskunnassa kunnioitettu, ja heidän osaamista arvostetaan kasvavan yhteiskunnan kehittämisessä. Kaikki siirtotyöläiset oleskelevat Arabiemiraateissa työluvan perusteella, joka myönnetään kerrallaan vuodeksi tai pariksi.

Kansalaisuuden myöntäminen maahanmuuttajalle on käytännössä mahdotonta. Länsimaalainen ekspatriaatti työskentelee yleensä kansainvälisessä yrityksessä, instituutissa tai yrittäjänä, jolloin työkielenä on englanti. Heillä on erinomaiset mahdollisuudet saada korkeapalkkainen työpaikka ja sen lisäksi korvaukset asuinpaikasta ja koulutusmaksuista. Arabiemiraatit on täydellinen maa paikansa löytäneelle ekspatriaatille, sille se tarjoaa hyvät tulot, monipuoliset palvelut, turvallisen ympäristön ja arvostetun aseman yhteiskunnassa.

Toimistotehtävissä työskentelevät myös arabian- ja englannintaitoiset koulutetut ei-länsimaalaiset. Siihen kuuluvat maahanmuuttajat arabivaltioista ja muista Aasian ja Afrikan maista, joiden asemansa on hieman alhaisempi kuin länsimaalaisten, vaikka osaaminen olisikin samanarvoista.

Palvelualalla törmää useimmiten Etelä-Aasiasta kotoisin oleviin englannintaitoisiin työläisiin, joilla ei välttämättä ole sen kummempaa osaamista, mutta englannin taito tarjoaa heille mahdollisuuden työskennellä palvelualalla. Kokemukseni mukaan asiakaspalvelu Emiraateissa on erittäin ystävällistä, kohteliasta ja ammattitaitoista.

katlin4
Perinteinen vesitaksi Dubai Creek’illä – yhteys vanhan ja uuden kaupunkiosan välillä.

 

Alimpana yhteiskunnan luokkana nähdään ns. raskaan työn tekijät Etelä-Aasiasta. He ovat ahkeria siivoojia, taksikuskeja ja rakennusmiehiä. Ei ole salaisuus, että hekin ovat paremman elämän perässä ja toivovat voivansa tienesteillään parantaa perheidensä olosuhteita kotimaissa. He asuvat vierastyöläisille tarkoitetuissa taloissa eristetyillä alueilla kaupunkien laitamilla.

Työolot ja ihmisoikeudet ovat todella huonot Etelä-Aasiasta tulleiden vierastyöläisten kohdalla – matala palkka, armoton työaika ja sosiaaliturvattomuus ovat vain ongelmista pienimpiä. On nimittäin tavallista, että siirtotyöläiseltä otetaan passi pois ja kotiinlähtöä pitää anoa työnantajalta.

Siirtolaiset elävät suuresti vain työnantajan armolla, eikä heillä ole mahdollisuutta saada apua mistään. Pahimmista tapauksista kuullan ihmisoikeusjärjestöjen kautta, mutta ne eivät heijasta tilanteen koko karmeaa todellisuutta. Suhtautuminen heihin on erittäin valitettavaa. Emiraatit perustelevat väärinkäytöksiä sillä, että vierastyöläiset tienaavat kuitenkin enemmän kuin kotimaissaan, mikä pitää osittain paikkaansa. On pakko kysyä, käytetäänkö hädänalaisia hyväkseen ja miksi heitä ei kohdella samoin kuin muita siirtolaisia.

katlin5.JPG
Dubaissa rakentamiselle ei näy loppua

 

Mitä näistä luokkaeroista voisi päätellä? Ehkä sen, että kansalaisuudella ja etnisyydellä todellakin on väliä Arabiemiraateissa. Maa tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia vain yhteiskunnan valituille jäsenille vastineeksi heidän lojaaliudestaan valtiota kohtaan. Kouluttamattomilla siirtolaisilla ei puolestaan ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan kohtaloonsa.  Tällainen järjestelmä koettelee suomalaisen vakaumusta kohdella kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti riippumatta heidän taustoistaan.



Kätlyn Kõrs, 14 marraskuuta 2016

, , , ,




Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *