Kuulumisia Kairon kaduilta

Loppuvuodesta huomasin edellisestä matkastani Egyptiin kuluneen uhkaavasti jo lähes kaksi vuotta, joten kaipuuni Kairon katukissoja ja herkullisia ruokia kohtaan alkoi käydä liian voimakkaaksi. Matkustinkin siis kolmeksi viikoksi tammikuussa Kairoon opiskelemaan Egyptin arabiaa. Tämän vuoden poikkeuksellisen kylmä talvi Egyptissä ei tuonut toivottua taukoa Suomen säihin. Muutama viikko Kairon keskustassa Abdeenissa asuen ja vanhassa kaupungissa El-Gamaleyassa opiskellen avasi kuitenkin paljon uusia näkökulmia kaupungin jokapäiväiseen elämänmenoon.

 

Kairon vanhan kaupungin kaduilla verkkaisena lauantaiaamuna kauppojen vasta auetessa.

 

Noin 20 miljoonan asukkaan Kairo ei lepää koskaan. Vietettyäni joululoman Keski-Suomessa miljoonakaupungin loputon hälinä ja ihmispaljous yllätti, vaikka tämä ei ollut ensimmäinen matkani Egyptiin. Silti jo muutamassa päivässä totuin siihen, että tietä ylittäessä on itsevarmasti käveltävä autojen eteen ja että päivisin suloisesti nukkuvat kaupunkikoirat käyvät äänekkäitä jengitappeluita kaiket yöt. Katujen ihmispaljoudessa pääsi liikkumaan helpommin ja huomiota herättämättä, kun lähiseudun reitit olivat tulleet tutuksi ja kasvojen ilme muuttunut päämäärätietoiseksi. Kairossa katuhäirintä on valitettavasti arkipäivää yksin liikkuville naisille, eikä peittävä pukeutuminenkaan muuta tätä tosiasiaa. Osa opiskelijatovereistani joutui valitettavasti kohtaamaan myös fyysistä häirintää ja väkivallan uhkaa kaduilla liikkuessa, mutta pahiten ilmiö koskettaa luonnollisesti paikallisia naisia. Kairossa pitempien matkojen taittaminen sujuu todella helposti Uber- ja Kareem-sovellusten avulla, ja auton ikkunasta myös kaupunkia pystyy tutkailemaan vapaammin. Ei ole kuitenkaan yllättävää, että valtavine väkulukuineen Kairo kärsii myös uskomattomista ruuhkista. Pahimpaan aikaan vain 3,5 kilometrin matkaan saattaa kulua lähes kolme varttia.

 

Kuvassa yksi Kairon harvoista viheraluista, Azhar Park. Vihreät puut ja suhteellisen puhdas ilma ovat mukavaa vaihtelua kaupungin saasteisiin, mutta puistoon on valitettavasti sisäänpääsymaksu.

 

Tammikuu oli turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta mielenkiintoinen aika olla Kairossa, sillä sille ajoittuivat niin koptikristittyjen joulu kuin myös vuoden 2011 kansannousua juhlistava vallankumouksen vuosipäivä ja kansallinen poliisien päivä 25. tammikuuta. Koptien jouluna on lähivuosina tehty surullisen usein terrori-iskuja, ja vallankumouksen vuosipäivänä hallitusta vastustavat liikkeet ovat vielä muutamia vuosia sitten pitäneet protesteja. Tänäkin vuonna, vain muutama päivä ennen koptien joulua, Nasr Cityn kaupunginosassa koptikirkon lähistölle oli asetettu pommi. Sitä purkaessa kuoli yksi poliisi. Myös joulukuun lopussa Gizan turisteihin kohdistuneen pommi-iskun jälkeen turvallisuustilanne oli Kairossa kireä. Poliisijoukot ilmoittivat iskua seuraavana päivänä tappaneensa 40 epäiltyä terroristia, vaikka mikään taho ei ollut ilmoittanut olevansa teon takana. Tammikuun kireä tilanne näkyi konkreettisesti arkipäiväisessä elämässä lähinnä sotilaiden partiopisteiden määrän lisäämisenä jokaiseen kadunkulmaan ja teiden sulkemisena mahdollisten iskukohteiden lähettyviltä. Eräänä iltana jouduimme ajamaan kotiin monen korttelin mittaisen ylimääräisen kierroksen, sillä joka toinen tie oli suljettu ja vartioitu. Näin oli tehty etenkin valtion virastojen lähistöllä.

Vaikka suurimman osan ajasta partiopisteiden nuoret sotilaspojat näyttivät hörppivän teetä tai torkkuvan nokosia, Kairossa vallinnutta jatkuvaa uhkan tunnetta ei silti tule aliarvioida. Eräänä toisena iltana kotiin kävellessämme pysähdyimme ottamaan kuvan alla olevasta liikennemerkistä. Pidimme sitä hauskana, kun otimme huomioon jatkuvan autojen torvien tööttäilyn ympärillämme. Jouduimme valokuvaamisesta kuitenkin ongelmiin läheisen poliisipartion kanssa, kun he tivasivat syytä kuvan ottamiselle. Tilanne kuitenkin ratkesi, kun selitimme, että kyltti on kieliopillisesti kiinnostava arabian opiskelijoille. Myöhemmin kuulimme, että tärkeiden hallintorakennusten läheisyydessä kuvaamista pidetään usein merkkinä tulevasta iskusta. Eräs koulumme opiskelijoista oli hankkinut itselleen putkareissun kuvia ottamalla.

 

Kotimatkalla kuvaamamme liikennemerkki. Se kieltää tööttäilyn alueella.

 

Suurin osa Egyptissä tehdyistä terrori-iskuista kohdistuu turvallisuusjoukkoihin. Turisteihin kohdistuvat iskut pyrkivät niiden sijaan horjuttamaan Egyptin taloutta, sillä ne iskevät yhteen sen tärkeimmistä tulonlähteistä. Egypti onkin kärsinyt jo valtavasti turismin laskusta vuoden 2011 jälkeen, mikä näkyy Kairon katukuvassa lähinnä kodittomien ja köyhien määrässä. Kerjäämisen sijaan monet heistä myyvät kaduilla nenäliinapaketteja. Koska ulkomaalaiset ovat harvassa, kerää länsimaalaisen näköisenä melkoisesti huomiota. Turismituotteiden myyjät yrittävät saada itselleen huomiota toisinaan melko aggressiivisinkin keinoin. Suurkaupungin köyhyys ja epätoivo kulminoituvat kukoistavaan pikkurikollisuuteen. Kaksi kouluni opiskelijaa joutuivatkin varkauden kohteeksi matkani aikana.

 

Epätavallisen voimakas hiekkamyrsky värjäsi tammikuussa Kairon taivaan oranssiksi.

 

Egyptiläisten nuorten kanssa jutellessa tulee maan poliittinen tilanne usein puheeksi. Huono taloustilanne vaikuttaa nuorten elämään monin tavoin: on vaikea saada töitä, maksaa vuokraa, mennä naimisiin ja rakentaa tulevaisuutta. Samaan aikaan, kun tavalliset egyptiläiset kärsivät köyhyydestä, näköalattomuudesta ja infrastruktuurin puutteista, valtakauttaan pidentävä presidentti Abdel Fattah al-Sisi rakennuttaa Dubai-tyylistä eliittikaupunkia keskelle aavikkoa kiinalaisen rakennusyhtiön voimin. Siitä suunnitellaan hallinnon uutta keskusta.  Nuorten ahdinko johtaa yhteiskunnalliseen syrjäytymiseen, häirintään ja pienrikollisuuteen. Ne puolestaan taas johtavat siihen samaan radikalisoitumiseen ja terrorismiin, mitä hallinto yrittää väkivalloin tukahduttaa. Ei olekaan mikään ihme, ettei maan nykyinen hallinto nauti kovin suurta suosiota kansalaisten keskuudessa. Hallinnon kovien otteiden vuoksi vastarinta on näkyvintä sosiaalisessa mediassa. Matkani aikana kuulin, ettei nuoriso juurikaan luota virallisiin uutismedioihin, vaan uutiset luetaan lähinnä Facebookista. Vuoden 2011 kansannousun vuosipäivänä ihmiset muistelivat lämmöllä sen ajan vastarintaa. He julkaisivat kuvia Tahririn aukiolta ja katsoivat kansannousuun liittyviä videoita Youtubesta. Kaipaus muutokseen ei ole laantunut ihmisten mielistä, mutta tie muutokseen näyttää nyt kivisemmältä kuin pitkään aikaan.

 

Koulun sisäpihalla asustavat kulkukissat olivat mieluisaa opiskeluseuraa.

 

Jo Suomeen palattuani kuulin helmikuun lopulla, että saman kuun 20. päivä oli Egyptissä teloitettu yhdeksän nuorta miestä tuomittuna entisen valtakunnansyyttäjän murhasta. Egyptiläiset olivat raivoissaan, sillä sosiaalisessa mediassa levitetyissä videoissa tuomitut kertovat tunnustaneensa murhan kidutuksen alaisina. Erään tuomitun ehkä hieman liioitelluin sanoin heihin oli isketty niin paljon sähköä, että se olisi riittänyt koko Egyptin tarpeisiin 20 vuodeksi. Egyptiläiset ovat jakaneet kuvia teloitettujen perheistä ja koskettavia jäähyväiskirjeitä Facebookissa tapahtuneen jälkeen. Päivityksissä ruoditaan myös kovin sanoin kuolemantuomiot langettanutta tuomaria ja muistutellaan hallintoa tulevasta Jumalan tuomiopäivästä. Ihmisten raivon takana tuntuu päällimmäisenä olevan se, että monet heistä pystyvät omien kokemuksien vuoksi samaistumaan näiden teloitettujen nuorten miesten asemaan. Nämä yhdeksän saivat vaan tuntea hallituksen epäoikeudenmukaisuuden omissa nahoissaan pahimmalla mahdollisella tavalla. Nähtäväksi jää, kauanko egyptiläiset vielä sietävät omaa etuaan ajavaa hallitusta, joka lipuu aina vain kauemmaksi tavallisten kansalaisten arjesta. Teloituksen jälkeisten mielenosoitusten iskulause Egyptissä kuuluikin: ”Ya Mahmoud, ya Islam, ’eyn allah la tnam”. Eli suomeksi: ”Voi Mahmoudia, voi Islamia (kahden teloitetun nuoren miehen nimet), Jumalan silmä ei nuku.

 

Artikkelikuva: Kullanhohtoinen auringonlasku Azhar Parkista katsottuna. Kuva: Iida Markkanen

Kuvat: Iida MarkkanenIida Markkanen, 15 maaliskuuta 2019

, , , , , ,
Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *