Iloista tulitusta

Ulkoa kuuluu hirveä meteli. Sarjatulena ammuttujen laukausten ääni kaikuu rakennusten seinistä, pelästyttää lentoon kadulta ruoanmurusia nokkineet kyyhkyset ja peittää alleen autojen tööttäykset. Istun sängyllä huoneessani ja yritän järkeillä luotien lentoratoja. Eihän niitä mitenkään voisi kolmannen kerroksen ikkunaan eksyä?

Kuva: Virpi Luoma
Kuva: Virpi Luoma

 

Olin saapunut Beirutiin edellisenä päivänä ehtiäkseni tutustumaan kaupunkiin muutaman päivän ajan ennen kuin aloittaisin harjoitteluni Suomen Lähi-idän instituutissa. Olin vuokrannut huoneen Sodecon kaupunginosasta, ja tarkoitukseni oli iltapäivällä mennä uuden kämppikseni avustuksella ostamaan minulle paikallinen matkapuhelinliittymä. Olin ollut aamupäivällä kävelyllä kaupungilla, ihastellut katujen varsilla kasvavia appelsiinipuita ja väistellyt autoja puikkelehtiessani säikkynä katujen yli; suojateitä saati liikennevalojahan ei Beirutissa liiemmälti ole, vaan katu ylitetään siitä, missä satutaan olemaan. Nyt alkuiltapäivästä istuin huoneessani aikeenani laittaa kämppikselleni viestiä siitä, mihin aikaan tapaisimme, kun sainkin häneltä viestin. Kämppikseni ilmoitti, että voisimme nähdä aikaisintaan viiden aikaan, sillä sitä ennen pariin tuntiin hän ei saisi poistua työpaikaltaan. Syynä oli puhe, jonka Hizbollahin johtajan Sayyed Hasan Nasrallahin oli määrä pitää iltapäivällä Beirutissa. Puheen yhteydessä tulisi todennäköisesti esiintymään ammuskelua, kun Nasrallahin kannattajat ilmaisisivat tukeaan johtajalleen ampumalla ilmaan. Vaikka luoteja ei siis varsinaisesti vahingoittamistarkoituksessa ammuttaisikaan, niin luonnonlait takaavat sen, että mikä menee ylös, tulee ennen pitkää myös alas, ja luodit voisivat lentää kauaskin. Parempi olisi siis pysyä sisällä turvassa.

Tällainen ilmaan ammuskelu poliittisten tapahtumien tai juhlapäivien yhteydessä on melko yleistä monissa osissa maailmaa, mukaan lukien Libanonissa ja muualla Lähi-idässä. Esimerkiksi joillain alueilla Yhdysvalloissa tapa on keskittynyt ennen kaikkea uudenvuodenaaton ja -päivän sekä kansallispäivän juhlintaan, kun taas täällä Libanonissa muun muassa Hizbollahin johtohahmojen puheet ja henkilökohtaiset juhlat kuten häät innostavat ihmisiä omatoimiseen ”ilotulitukseen.” Juhlintaan liittyvä ilmaan ammuskelu, josta englanniksi käytetään termiä celebratory gunfire, tai joskus happy fire, ”iloinen tuli”, lienee alkujaan sukua esimerkiksi valtiollisten juhlatilaisuuksien ja hautajaisten yhteydessä ammutuille kunnialaukauksille. Erona kuitenkin on, että siinä missä viralliset kunnialaukaukset ammutaan säädellysti ilman luoteja, siviilien juhlatulituksessa luodit lentävät holtittomasti sinne tänne.

Ilmaan ammutut luodit ovat todellinen turvallisuusriski, sillä vaikka taivaalta painovoiman vaikutuksesta putoavan luodin lentonopeus toki on selvästi alhaisempi kuin suoraan ammutun, voi se kuitenkin aiheuttaa ihmiseen osuessaan jopa kuolettavan vamman. Erityisen vaarallisiksi osumat tekee se, että ne kohdistuvat usein päähän. Koska luodit saattavat tuulen vaikutuksesta lentää jopa parin kilometrin päähän alkuperäisestä ampumapaikastaan, osuvat ne useimmiten täysin sivullisiin ihmisiin, jotka ovat pahaa-aavistamattomina hoitamassa päivittäisiä askareitaan. Esimerkiksi huhtikuussa 2014 Libanonin Sidonissa 20-vuotias Wadia Baidawi, joka oli ollut laittamassa kahta pientä lastaan nukkumaan, kuoli harhaluodin osuttua häntä päähän. Luoti oli peräisin naapurista, jossa oli ammuskelulla juhlistettu häitä. Juhlaväen ilonilmauksella oli siis varsin traagiset seuraukset. Lisäksi luodit aiheuttavat luonnollisesti myös aineellista vahinkoa puhkaistessaan talojen kattoja ja rikkoessaan autojen tuulilaseja.

Libanonissa viranomaiset ovat pyrkineet ajoittain puuttumaan ilmaan ammuskeluun muun muassa valistuskampanjoiden avulla. Myös Nasrallah pyysi viimeisimmän puheensa yhteydessä kannattajiaan pidättäytymään tuliasein annetuista suosionosoituksista, joskin laihoin tuloksin. Nyt Libanonin oikeusministeri Ashraf Rifi näyttää kuitenkin päättäneen puuttua holtittomaan ammuskeluun. Nasrallahin viimeisimmän puheen ja sitä seuranneen ”ilotulituksen” jälkeen Rifi ilmoitti aikovansa pitää huolen siitä, että ilmaan ampumiset tutkitaan ja syylliset tuomitaan. Saa kuitenkin nähdä, kuinka pitkälle ministerin päättäväisyys johtaa ja seuraako siitä todellista muutosta vallitsevissa tavoissa. Rifi nimittäin edustaa Hizbollahin vankinta poliittista vastaliikettä, Future Movementia, ja voikin olla, että lausuntojen taustalla on enemmän halu päästä arvostelemaan vastustajaa ja tämän kannattajia, kuin vankka päätös ryhtyä tiukkoihin toimiin ilmaan ammuskelun lopettamiseksi. Näin ollen taidan jatkossakin suhtautua varauksellisesti Beirutissa kuuluviin ilotulituksen ääniin.



Anni Harmaala, 12 helmikuuta 2015


Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email



Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *