Egyptin matkailu uudessa nousussa?
”Egyptiläiset ovat arabeista rennoimpia. He tykkäävät vitsailla, laulaa ja tanssia.” ”Egyptissä ollaan erittäin vieraanvaraisia ja paikalliset ovat tottuneet olemaan tekemisissä eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.” ”Siellä ventovieras vastaantulija saattaa toivottaa turistin tervetulleeksi.”
Muun muassa tällaiset mielikuvat olivat pinnalla vielä joitakin vuosia sitten Egyptistä puhuttaessa, ja matkailijoita oli maassa paljon. Vuoden 2011 tammikuussa alkoi kuitenkin tapahtua, ja mielikuvat maasta muuttuivat.
Viime vuosien poliittiset levottomuudet tekivät tehtävänsä matkailijoiden karkottamisessa, ja tämä näkyy Egyptissä edelleen hyvin selvästi. Esimerkiksi Luxorin hienolla joenvarsibulevardilla saattaa iltaisin havaita muutaman paikallisen lisäksi vain pari aasialaista turistiryhmää ja yhden hölkkäilevän suomalaisen. Kaupungin ulkomaalaisille turisteille suunnatut kojut näyttävät olevan pääasiassa tyhjillään asiakkaista, samoin ravintolat ja hotellit. Myös muinaismuistoja pääsee useimmiten tarkastelemaan ilman ruuhkaa ja jonottelua. Tilanne on vaikuttanut samankaltaiselta ympäri Egyptiä. Jopa ne maan kuuluisimmat nähtävyydet, Gizan pyramidit, ovat saaneet olla melko rauhassa, mikäli paikallisiin on uskominen.
Turistien puute ja turisteille suunnattujen palvelujen ylitarjonta on polkenut matkailupalvelujen hintoja alas. Niistä turisteista, joita maassa on, kilpaillaan vimmatusti. Palveluita tarjotaan jopa puoli-ilmaiseksi toivoen sen houkuttelevan maahan lisää matkailijoita. Kun yhtälöön lisätään maan haastava taloustilanne ja Egyptin punnan inflaatio, ei ole hankala päätellä, että monilla turismin parissa työskentelevillä on haasteita itsensä elättämisessä. Eikä toki vain heillä.
Vaikka hintataso on maassa huomattavan alhainen, ei se lohduta mm. niitä lukuisia, joiden kuukausipalkka on alle 2000 Egyptin puntaa (kirjoitushetkellä alle 100 euroa). Heidän tapauksessaan esimerkiksi paikallisliikenteen hintojen nousu yhdellä punnalla (joka vastaa vajaata viittä eurosenttiä) muutamaa kilometriä kohden voi rasittaa taloutta huomattavasti. Viimeksi näin tapahtui kesäkuun lopussa, kun valtion tukien leikkaaminen nosti polttoaineiden hintoja reilut 50 prosenttia.
Talousvaikeudet aiheuttavat tunnetusti henkilökohtaisia haasteita ja yhteiskunnallisia ongelmia, mutta ovatko maan viimeaikaiset haasteet heijastuneet ulkomaalaisten turvallisuuteen? Onko esimerkiksi matkailijoiden syytä vältellä Egyptiä?
Vaikka monien mielikuvissa Egypti on edelleen kansannousujen ja vallanvaihdosten jäljiltä levoton ja turvaton maa, tämänhetkinen todellisuus on toisenlainen. Omien ja tapaamieni matkailijoiden kokemusten perusteella vieraat otetaan lämpimästi vastaan ja heistä huolehditaan. Tämä halutaan tehdä selväksi myös viranomaisten puolelta. Temppelit, haudat, museot, kirkot ynnä muut vierailukohteet ovat tarkasti vartioituja. Syrjäisempiin kohteisiin paikalliset viranomaiset lähettävät usein turvamiehen tai pari turistien seuraksi. Mikäli poliisi huomaa ulkomaalaisen matkailijan yksikseen esimerkiksi juna-asemalla, hän tulee todennäköisesti kysymään kohteliaasti, mikäli voi olla avuksi ja varmistamaan, että matkailija osaa oikeaan junaan.
Aihetta käsiteltäessä lienee syytä mainita myös se, että epävakaimpinakaan aikoina tilanne ei ollut levoton kaikkialla maassa. Vallankumoukset ja vallanvaihdokset kun eivät usein ravistele asiaintilaa maaseudulla samalla tavalla kuin isommissa kaupungeissa, eivätkä sen vuoksi vaikuta turvallisuustilanteeseen vastaavalla tavalla. Valta vaihtuu, mutta elämä omassa kylässä jatkuu entiseen malliin.
Siksi varsinkin syrjäisemmillä seuduilla turismin parissa työskentelevät ja samalla maan politiikasta luontaisesti etäämpänä olevat ovat nähneet viime vuosien kehityskulut hieman epäreiluina. Olihan heidän kylänsä yhtä turvallinen kuin ennenkin, mutta silti turistit kaikkosivat. Myös ne Egyptissä asuvat ulkomaalaiset, jotka päättivät aikanaan jäädä maahan levottomuuksista huolimatta, jaksavat muistuttaa, että elämä jatkui monin paikoin entisellään… mutta mielikuvilla on valtava voima.
Koska tällä hetkellä maan turvallisuustilanne vaikuttaa varsin suotuisalta, omasta puolestani kannustan antamaan Egyptille mahdollisuuden, mikäli harkitsee matkustamista arabimaihin. Myös opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia on tarjolla, ja kehottaisin hyödyntämään niitä, jos hyviä tarjouksia tulee vastaan.
Vaikka maan taloustilanne ei ole kehittynyt egyptiläisten toivomalla tavalla, tyytymättömyyttä maan nykypolitiikkaan on havaittavissa, ja esimerkiksi maan ihmisoikeustilanne on ollut toistuvan kritiikin kohteena, intoja uusiin mielenilmauksiin ja kansannousuihin rajoittaa muun muassa aiempaa suurempi tietoisuus niihin liittyvistä riskeistä. Mielenilmaukset kun voivat johtaa ojasta allikkoon paitsi henkilökohtaisella tasolla myös laajemmassa mittakaavassa. Moni on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, ettei Egyptistä tullut Syyrian, Irakin, Jemenin tai Libyan kaltaisia, sisällissodan repimiä maita. Aineksia siihen taisi olla olemassa.
Egypti on upea maa täynnä matkailupotentiaalia, jota se ei ole viime vuosina päässyt käyttämään. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen toivonpilkahduksia on kuitenkin jo havaittavissa. Paikallisten parissa liikkuvat huhut kertovat, että muun muassa britit ja venäläiset ovat tekemässä paluutaan, mahdollisesti myös saksalaiset.
Punaisenmeren rannalla sijaitsevissa lomakohteissa on huomattavissa konkreettisia merkkejä ulkomaalaisten turistien määrän kasvusta. Oppaiden mukaan muun muassa Kuninkaiden laaksoon sekä Abu Simbelin ja Karnakin temppeleille suuntaavien bussien määrä on ollut lisääntymään päin. Hotelleja, kahviloita ja kojuja kunnostetaan ympäri maata, ja muutoinkin turistien paluuseen varaudutaan. Vaikuttaa myös siltä, että maahan jo uskaltautuneet matkailijat ovat olleet pääasiassa tyytyväisiä kokemaansa ja näkemäänsä.
Egypti ei ole ehkä onnistunut markkinoimaan itseään matkakohteena kovin hyvin viime vuosina, mutta kunhan kertomukset hyvistä matkakokemuksista leviävät, turistit alkavat kyllä palata maahan. Toki yksittäisetkin häiriöt voisivat aiheuttaa tässä vaiheessa vielä huomattavaa takapakkia tämänhetkiselle positiiviselle kehitykselle, mutta mikäli paikalliset viranomaiset pystyvät takaamaan turistien turvallisuuden, se riittänee varmistamaan heidän paluunsa.
Artikkelikuva: Näkymä Saladinin linnoitukselta Gizan pyramidien suuntaan. Kuva: Jaakko Pylvänäinen.